Регистрация

Дренките – български полезни плодове през есента

17 Sep 2020   /   nina123   /   Видяна: 2049
Дренките – български полезни плодове през есента

Какво се лекува с дренки и идеи за зимнина от дренки.

 

Учениците вече грабнаха чанти и се запътиха към школото, което означава, че дренките са най-зрели и сочни именно сега. С това твърдение много билкари и познавачи на народната медицина грабват кошнички и торбички и отиват на приятна разходка в подножието на планинските върхове. И докато есенното обагряне в начална форма на златисти краски радва очите, ръцете чевръсто набират от червените дребни плодове на едно от най-разпространените храстовидни планински дървета у нас – дрянът.

 

Какво представляват дренките? Те са малки и червени плодове, обикновено плътно окичили високи храсти. Леко продълговати с малка точица с мустачки в долната си част, дренките не бива да лъжат, че са носители на силна сладост. Напротив – стипчиви до пълно затваряне на устата, те никак не се нравят на вкус, особено на най-малките. Ала са много полезни, а и с няколко трика могат да се превърнат във вкусно прихапване, природен имуностимулатор и незаменим естествен лечител.

 

Как се берат дренки? Трябва да си намерите добре узрели, твърди и сухи плодове. Степента на зрялост ще познаете по ярката червенина, а при докосване плодът трябва да запази формата си, без да позволява пръстите да хлътват в него дори и минимално. И не бива да ги тествате, ако скоро е валяло. По-добре ги оставете да изсъхнат добре на храста и след няколко дни се върнете за дивата реколта. Хубаво е да оберете дренките като запазите част от стебълцето след плода. Така ще останат по-дълго свежи. И не трябва да позволявате да се овлажнят, затова не използвайте пластмаса или найлон за събирането им.

 

Защо дренките са кисели? Тези плодове са особено богати на витамин С и танини. Именно от тях идва онази натрапчива киселинност, която не позволява на устата да се отвори след спукването на плода. Ако обаче прострете дренките върху вестник в проветрива стая без да се застъпват и натискат, само след месец ще имате идеални сушени плодове. За съжаление повече от половината съдържание на витамин С ще се изгубило за това време. Няколко часа след откъсването на червените плодчета в тях се случват химични реакции, които намаляват киселинността. Именно тогава можете да си измиете шепа дренки и да си ги хапнете. Не мокрете цялото набрано количество, защото бързо ще потъмнее и ще се развали.

 

Лекуване с дренки. За какво помагат дренките? Танините в тях се грижат за здравината на кръвоносните съдове и адекватния електролитен баланс в организма. В народната медицина пресните дренки са идеално лекарство срещу диария. Те имат силно запичащо действие, успокояват стомаха и спомагат за правилното храносмилане и усвояване на веществата. Изчистват стените на червата и забавят перисталтиката. Спират възпалителните процеси в тялото и благоприятстват бързото заздравяване на белези и рани. Богати са на антиперитици, калий, фосфор, магнезий, желязо, мед и витамини. В сушен вариант могат да се използват за запарки и отвари при анемия.

 

Компот от дренки и сладко от дренки. Това са идеални варианти да уползотворите набраните дренки. Ако искате да си направите компоти от дренки, използвайте само твърди и добре узрели плодове. Измийте ги и ги разпределете в буркани. Сложете по 5-8 с.л. захар и след това залейте с преварена и охладена вода. Затворете капачките, подредете в голяма тенджера, залейте с вода, която да покрива добре бурканите и варете 20-тина минути след кипване. За мармалад от дренки измийте плодовете, добавете захар колкото теглото им, сока на 1 лимон и кипете в голяма плоска тава на умерен огън за около час. После разпределете в стерилизирани буркани. Ако не искате домашното сладко да има семки, можете да претриете през гевгир, но е доста трудоемко и количеството драстично се намалява.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да спрем есенната простуда с билки

Чайовете са средство за борба с настинката откакто свят светува. виж още »

Да преборим есенната унилост с храни

Витамин С, омега 3-мастните киселини, храната богата на фибри и свежата салата вечер ни помагат да сме свежи и в добра кондиция по време на климатични виж още »

Есенни маски за лице с грозде

Изпънете бръчките на челото, придайте еластичност на усмивката си и подхранете и почистете кожата на лицето и врата с най-емблематичния есенен плод. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта