Регистрация

Домашен оцет от ябълки както го прави баба

18 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 2660
Домашен оцет от ябълки както го прави баба

Домашен ябълков оцет за здраве, вкусни салати и изчистена от добавки храна.

 

По традиция оцетът е кисела подправка, направена от ферментацията на плодове, но в хранителната верига все по-често, особено при ниския клас оцет, се открива на етикета, че това е не истински оцет, а продукт, направен от оцетна киселина, смесена с вода. Ето как човек вместо да си купува сос, произведен от плодове, попада на поредната химия, която да сложи в чинията. Ако искате да промените това, опитайте да си направите домашен оцет, който е без консерванти и с гарантирано добра суровина, която вие сте си избрали. Ето как:

 

1. Какви ябълки се използват за домашен оцет? Въпреки че ще създавате кисел вкус, спрете се на сладки и сочни, добре узрели плодове. Ако имате дърво на вилата или къща на село, съберете от земята попадалите ябълки. Проблемът е, че кората на продаваните в хранителната верига е обработвана с препарати, за да не привлича вредители, да не образува тъмни или меки петна и да остане по-свежа на вид. Ако използвате тези ябълки, рискувате да вкарате отново химията в храната си, а тук стремежът е да се създаде натурален продукт. Можете да ги обелите (което е по-добрият вариант при купените плодове), но тогава ще загубите част от полезните вещества, съдържащи се в изобилие в тънката, но грижовна за здравето ципа. Затова дори и дребни, дори и изискващи почистване от червейчета и техните дупки, дори и леко стипчиви от едната страна, домашните ябълки са по-доброто решение.

 

2. В какъв съд се прави домашен ябълков оцет? Най-добре да вземете от големите стъклени трилитрови буркани, но може дори да използвате пластмасови бъчвички за домашно вино или кисело зеле. Важно е оцетът да НЕ се докосва до метал както по време на ферментацията, така и след направата си. Затова залагайте в най-добрия случай на стъкло или дървено буре, а като алтернатива – на пластмаса.

 

3. Как се прави домашен оцет от ябълки? Ябълките се измиват и се разрязват на големи парчета. Поставят се в съда. Кипва се вода като на всеки 1 литър се слагат по 50 г захар. След това водата се охлажда и плодовете се заливат. Тъй като ябълките съдържат 25% въздух и изплуват, можете да ги затиснете с камък или просто да оставите така. Важно е в затиснат вариант водата да ги залива, но с около 3 пръста. Следва да покриете съда с марля (тензух), който закрива плътно отвора му, не се докосва до течността или плодовете, но пропуска отделените при ферментацията газове, едновременно с това регулирайки достъпа на кислород. Съдът с бъдещия оцет се поставя на топло и проветриво място – тераса, заден двор, където трябва да бъде огряван от пряка слънчева светлина поне по няколко часа на ден.

 

4. Обгрижване на домашния оцет. Работата не свършва дотук. Всеки ден през първите 10 дни трябва да махате марлята и да разбърквате оцета, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ДЪРВЕНА БЪРКАЛКА. После връщате тензуха и оставяте на спокойствие. Можете да правите това сутрин и вечер, като се стараете поне по 2 пъти през първата десетдневка. Веднъж е абсолютният минимум, а три пъти – идеалният оптимум. Ще забележите, че течността започва да понамирисва след петия ден, събира винарки (дрозофили), плодовете омекват и на върха на течността се образува коричка, която трябва да чупите и разбърквате с дървената лъжица.

 

5. Прецеждане на домашен ябълков оцет. Между 10-тия и 15-тия ден (зависи колко е била висока температурата и колко е активно огряването от пряка слънчева светлина) трябва да прецедите оцета си. Ако е бил на много топло, и десет дни са достатъчни. Ако обаче температурите силно паднат и облаци закриват слънцето през деня, може да се наложи и 20-дневна ферментация. Плодовете се изстискват с ръка, за да пуснат максимума от себе си. Можете и да ги претриете през марля. После се изхвърлят. Останалата течност се прецежда през неметална цедка или тензух и се връща в стъклените буркани или бидончето на топло и проветриво място. Отново се покрива с марля и се разбърква по един път на ден. Вече можете да опитвате. Когато вкусът ви допадне – подправката е готова. От заливането на плодовете до получаването на крайния продукт обикновено трябват 40 дни.

 

6. Готов домашен оцет. На 40-тия ден вече прецедете оцета финално и го разпределете в стъклени шишета или буркани. Затворете капачките и приберете на тъмно и хладно място – в долап, мазе, таванско помещение. Подправката ще е годна поне през следващата една година, а може и много по-дълго.

 

Тази година моята баба направи за първи път оцета по препоръки на нейна позната. От 10 кг. ябълки се получи близо 12 литра оцет. Ако сте използвали прекалено кисел сорт плодове, оцетът може да стане по-остър. Добавете разтворена захар или мед във вода преди да запечатате бурканите и така ще смекчите силата му. А колко приятна става зелевата салата с тази домашно направена здравословна добавка – разберете като опитате и вие да си я спретнете вкъщи.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кулинарни трикове с ябълки

Какво трябва да се знае за ябълките и как се съхраняват ябълки?   виж още »

Как се прави домашно сирене с домашно краве мляко

Специално за kulinarno.bg баба Тинка от видинското село Черно поле разказва как се прави домашно бяло саламурено сирене по традиционна българска рецеп виж още »

Да си направим домашен оцет и три лекарства с него

Домашен ябълков оцет – ферментирал сироп за вкусни ястия и крепко здраве. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта