Регистрация

Да познаем виното по бутилката

14 Feb 2020   /   nina123   /   Видяна: 2319
Да познаем виното по бутилката

Как се избира вино с очи? Формата на бутилката, вида на капачката, цветовете на етикета и годината на реколтата говорят за вкуса на напитката.

 

В навечерието на празника на любовта и виното хората с изтънчен вкус избират най-подходящите питиета за предстоящото честване на Свети Валентин или Трифон Зарезан. Критериите, изискващи съобразяване, са много – вида на храната, която ще се сервира (повече за избора на вино спрямо храната – четете тук), посланието на питието, цената, класата, усещането, което носи, вкуса. А на пазара е пълно с вина – с различна форма, етикет, страна на произход, цвят, вкус, цена и качество. Нормално е човек да се обърка. В книгата „Виното: Дегустационен курс“ Марни Олд дава съвети как се избира вино с очите. Ето какво да наблюдавате, за да прецените стойностите на напитката в бутилката дори и без да опитвате.

 

1. Вид на шишето. В този случай се гледат раменете на бутилката. Полегатите рамене са традиционни за френските сортове. В тях обикновено се гушват качествени напитки, като най-честите сортове са Пино Ноар, Сира и Шардоне. Бутилките с квадратни рамене приютяват Мерло, Каберне Совиньон или Совиньон Блан. В тях има повече тежест. В издължените бутилки с плавни стени ще намерите предимно бяло вино с характерни сладникави или сухи нотки. Най-често в тях се пакетират Ризлинг и Гевюрцтраминер.

 

2. Вид на етикета. Ако в етикета попаднете на ярки и крещящи цветове, очаквайте напитка с плодови нюанси. Тя е подчертано сладникава, закачлива и в повечето случаи – млада реколта с възможност за по-нисък алкохолен градус, по-голяма свежест и по-блед цвят. Етикетите в кремави и ненатрапчиви цветове, понякога със старинни шрифтове се употребяват за стари и силни вина, носещи традиция. Под тях ще намерите обикновено червени сортове с висок алкохолен градус, тежко тяло, мазни нюанси, лишени от плодова сладост, аромати на дъб и по-висока киселинност. Това са сериозни вина за ценители. Ако етикетът е залепен на затъмнено стъкло, очаквайте по-голяма сила. Прозрачните стъкла се използват за бели или млади вина. Бялото вино в затъмнено стъкло е тежко, сухо и с подчертан аромат на дърво. Няма сладникави нюанси.

 

3. Вид на капачката. Неправилно е схващането, че качествените вина са бутилирани само в шишета с коркови или дървесни тапи. Понякога това дърво може да промени вкуса на напитката при по-дълго отлежаване и да доведе до неприятен послевкус. Затова някои производители предпочитат капачки на винт за вина, които е планирано да отлежават дълго в шишето си. Разчупете стереотипите и дайте шанс на напитка с тапа на винт да ви докаже своите качества, ако предполагате, че ги има.

 

4. Година на производството. Някои вина са с по-добър вкус след отлежаване, докато други сортове губят качества с времето. Младите вина са по-леки, сладникави и закачливи, радват небцето с аромати и захарност и определено си заслужава да опитвате от тях, особено със салати и десерти. По-старите реколти са силни, мазни и имат дървесен дъх, но са лишени от плодови нюанси. Цветът им е по-тъмен, алкохолният градус – по-висок и трябва да се сервират със сериозна храна. Лесно могат да замъглят погледа и да вържат езика на нетренирания пияч. Може да са хубави, но са и коварни.

ПОДОБНИ СТАТИИ

За виното и киното в София Филм Фест 2020

Инициативата Кино Гурме настанява пред големия екран с чаша вино в ръка и разказва истории за производство и отлежаване на вина; за любов, вкус и тайн виж още »

Какво червено вино да избера за празника

Видове червени вина и с каква храна се връзват.   виж още »

Как се прави вино с презерватив

Как кондомът показва ферментацията на виното и отчита кога бакхусовият еликсир е готов. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта