Регистрация

Да запазим талията в извънредното положение

24 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 1482
Да запазим талията в извънредното положение

Целодневният престой у дома изисква график на храненията и по-стриктно следене на погълнатите калории.

 

 

Честито на печелившите, успели да смъкнат килограмите от коледните празници! Сега фигурата е изправена пред ново предизвикателство – препоръката да не се напуска дома заради опасност от covid-19. Време бол да се готви и хапва, особено в компанията на любимите хора, с които споделените мигове винаги са малко. Но липсата на активно движение и богатите трапези са риск за неприятна промяна на тялото точно преди лятото. Затова събрахме различни предложения как човек да не се ошишкави по време на извънредното положение.

 

1. Направете си график на храненията. Три основни и две междинни са предостатъчно при липса на физическа активност. Двете междинни могат да бъдат плодови или зеленчукови, за да се подсили тялото с цената на малко калории. Запишете си в графика точни часове както за сядане на масата, така и за ставането от нея. В противен случай рискувате да слеете две от основните в едно протяжно хапване. Това не бива да се случва.

 

2. Планирайте менюто, а оттам и пазаруванията. Измислете какво ще се хапва през следващите няколко дни и направете списък за пазар. Сега помислете дали избраните ястия не са твърде мазни, вредни или тежки и сменете някое от тях при нужда. Чак след това преподредете списъка и напазарувайте. Купувайте само важни продукти, за да не се окаже, че сте се презапасили с чипс или бира и изпитвате неистово желание да ги унищожите макар че нито сте гладни, нито е време за ядене.

 

3. Следете калориите! Приемете, че по време на извънредното положение човек изразходва по-малко калории. Физическата дейност е основен двигател в горенето на калории, но в този период тя е ограничена. Ако референтните стойност са 2000 Kcal или 2300 Kcal съответно за жени и мъже, то при седенето вкъщи те падат на около 1200 Kcal и 1350 Kcal. А за да отслабне човек, трябва да поглъща по-малко енергия, отколкото изразходва. За да запази теглото си трябва да уравновеси везните на приета и изразходвана енергия. Това означава, че е добре да пресмятате енергийните стойности на продуктите и да се придържате към нискокалоричните ястия.

 

4. Сега е моментът да пробвате някоя здравословна рецепта, за която не сте имали време или пък сте предполагали, че ще тръгнете твърде гладни за работа, след като хапнете приготвеното. Дори и да не сте напълно сити след закуска или вечеря, не приемайте това усещане за проблем. По-скоро погледнете на ситуацията като на шанс да увеличите запаса си от домашни рецепти с наистина стойностни идеи.

 

5. Не забравяйте да потренирате. Немислимо е да си направите 5-километровия джогинг в домашни условия, но пък точно сега имате време да се опитате да вдигнете продължителността на планка, да изпълните някоя от множеството програми за домашни тренировки от каналите за видеосподеляне и дори да се отдадете на ежедневно и отговорно силово трениране, което да подчертае мускулите на ръцете и бедрата, да стегне корема и да извади от вас неподозирана сила.

 

Нека недостатъците на извънредното положение се превърнат в предимства за личностното развитие и усъвършенстване, апелираме от kulinarno.bg! И нека здравето, доброто настроение и силата на духа бъдат с всички вас! Призоваваме – ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ!

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Френски учени: кисело мляко и кисело зеле спират covid-19

Продуктите с естествена ферментаци понижават нивата на ключов ензим в тялото, отговорен за прикрепянето на коронавируси към организма.   виж още »

Защо продължаваме да пълнеем и след разхлабването на мерките

Завръщането към нормалния начин на живот също води до показване на килограми.   виж още »

Да предпазим кухнята от коронавирус

Дизенфекцията на плотове и опаковки и доброто измиване на храните предпазват от инфекция с коронавирус в дома.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта