Регистрация

Готварски съвети за Никулден

05 Dec 2018   /   nina123   /   Видяна: 1607
Готварски съвети за Никулден

За рибата, гарнитурата, готвенето... и още нещо...

 

И тази година стотици хиляди български семейства ще спазят традицията в деня на Св. Николай да сервират на трапезата си риба. Еуфорията вече е в пика си, а домакините решават каква риба да купят и по какъв начин да я сготвят – така че хем да е вкусна, хем да не е прекалено трудоемка за направа в средата на работната седмица. Ние от kulinarno.bg ще ви дадем няколко съвета как да улесните работата си в кухнята на Никулден, като същевременно подобрите и крайния резултат.

 

1. Изберете различни техники на термична обработка на рибата и гарнитурата. Ако готвите печена риба, е допустимо да сервирате пържени зеленчуци или въглехидрат към нея. Порция домашен чипс, панирани броколи или карфиол са идеални. Ако обаче пържите рибата, не сервирайте и готвена в олио гарнитура, защото ястието става прекалено тежко. Заложете на картофено пюре, пилаф или зеленчуци на фурна.

 

2. Всяка риба си отива с листни зеленчуци и лимон. Тези два продукта са задължителни за сервиране към рибни ястия, затова не забравяйте да си вземете свежи листенца и 1-2 броя от киселия цитрус, когато пазарувате за празника. Липсата им в чинията определено оказва влияние на вкуса.

 

3. Избор на риба за Никулден. Едва ли празничната трапеза е място да се хвърлите към импровизации с непознати риби и техники на готвене. Заложете на два елемента в рибата – да е прясна (още по-добре жива) и да знаете как искате да я направите. Ако очите са бистри, то рибата е прясна и не е била замразявана. Така че вгледайте се в погледа ѝ, преди да си я купите.

 

4. Обтриването със сол е важно. Щом изкормите, почистите, измиете или дори размразите рибата, направете солно почистване и обтриване. Гребнете шепа сол и с нея обтрийте корема и кожата на рибата. Слузта и нечистотиите ще залепнат по солта. След щателно обтъркване, отмийте със студена вода и осолете отново, като този път сложите по-малко сол. Тя ще запази месото свежо.

 

5. Печене на пълнена риба под наклон. Най-лесно е да напълните корема на рибата, да го зашиете и да сложите в тавата. Но така от него ще изтекат сочните сосове на плънката. А и рибата ще побере по-малко пълнеж. Вместо това можете да разпорите рибата през гърба, да отстраните гръбната перка и да почистите карантията от този отвор. Така остава повече място за продукти. После зашивате гърба и поставяте рибата върху камъни, картофи или пръчки под наклон с шева нагоре. (Гледайте ТУК как се прави.)

 

6. Лесно решение за пържена риба. Ако искате да сготвите бързичко, то пържената риба е доста лесен вариант. Но и тук си има тънкости. Не овалвайте рибата в разбито яйце при паниране. Смес от равни количества бяло и царевично брашно е напълно достатъчна. Преди това рибата трябва да е подсушена, осолена и филетирана. Следва да оваляте и да пържите в толкова мазнина, че да покрие филетата наполовина. Вадете върху домакинска хартия, за да изсмуче излишната мазнина.

 

Кликнете ТУК за подходящи рецепти за Никулден!

 

Екипът на kulinarno.bg честити професионалния празник на рибари и моряци, както и имения ден на всички празнуващи!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тънкости при овкусяването на риба

Трикове за готвене на риба, които ще послужат за направата на идеална вечеря.   виж още »

Модерен шаран за Никулден – заложете на киноа

Пълнен шаран с киноа – модерна рецепта за Никулден!   виж още »

Традиции с никулденския шаран

Народни обичаи с шарана за Никулден и каква е традицията за костите и люспите на празничната риба? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта