Регистрация

Глад за вредни ястия сочи дефицит на полезни вещества

15 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 1979
Глад за вредни ястия сочи дефицит на полезни вещества

Кои вредни храни може да се заменят с полезен еквивалент, за да се задоволят нуждите на тялото от витамини и минерали?

 

Апетитът е коварен и подъл съветник, чиито обесии понякога са така силни, че карат хората да грабнат пакетче чипс, блокче шоколад или филия хляб, за да потиснат вътрешния вопъл на глада. Понякога това е хиперфагия (повече за психологическото състояние на преяждане четете ТУК ), друг път са хормони, фази на луната, стрес, недоспиване (повече за апетита и недоспиването – вижте ТУК), но е твърде възможно и тялото да се опитва да си набави силно необходими полезни вещества, които са на изчерпване в организма. Тогава мозъкът се сеща за най-вкусната храна, в която се съдържат нужните съставки. Но истината е, че те са в много по-оптимални количества и дози в други продукти – по-малко вкусни, но доста по-полезни. Затова ще обясним какъв дефицит показва гладът към даден нездравословен продукт и с какво би трябвало да се замести, за да попълни недостига.

 

Глад за шоколад означава липса на магнезий, хром и витамини от групата В. Това е най-честия порив към нездравословни продукти, но и магнезият е елемент, който често отсъства в оптимални дози от менюто на модерния човек. Вместо обаче да посягате към шоколада, изяжте пакетче семки и ще усетите, че натрапчивият апетит замира. Ако си намерите суров и обелен слънчоглед, ще сте открили най-здравословния вариант според воплите на тялото си.

 

При нужда от сладкиши хапнете плодове. Трудно е да се избере ябълка пред сладолед или десертен крем, но ако апетитът ви диктува, че иска сладкиш, по добре дайте на тялото си плод. След 10-15 минути трикът ще е подействал. Ако изпитвате честа нужда да хапвате десерти, най-вероятно сте в период на дехидратация или отново страдате от недостиг на хром и магнезий. Хапнете банан, ябълка, пъпеш, ананас или някой от по-сладките любими сезонни плодове. Не залагайте на цитруси, а търсете естествена сладост от природата. В нея се крие всичко, което ви е необходимо.

 

Нуждата от тестени изделия издава необходимост от бърз въглехидрат. Често гладът за тесто се появява в преддиабетна фаза, когато тялото иска да получи бързи калории. Но лошото в случая е, че организмът привиква към високото ниво на захари в кръвта и започва да копнее за още и още. Апетитът към тесто може да е предупреждение за недостиг на фибри, които обаче са твърде малко в бялото брашно. Затова предлаганата от експертите алтернатива са благородните сурови ядки. Шепа кашу, лешници, бадеми, макадамия ще реши проблема. Просто извадете волята да устоите на глада докато си набавите онова, от което реално се нуждаете.

 

Гладът за солени мезета сочи липса на електролити и фибри. Солите са едни от най-претенциозните елементи в тялото. Проблемът реално не е в тяхното количество, а в мястото, където се намират. В клетката те са незаменима част от функционирането на съставните ни части, но попаднали в извънклетъчното пространство предизвикват подувания и отоци, целулит, отпадналост и тежест. Ако на всяка цена ви се хапва соленичко, то не се нахвърляйте на първия пакет със снакс и чипс, ами изберете любимата си салата и дори си позволете да я овкусите по-щедро със сол. Фибрите от зеленчуците, естествената влага в тях и солта ще постигнат оптимален ефект за задоволяване на глада ви. А и няма да приемате излишни калории и вредни мазнини.

 

Яде ли ви се пържено, имате нужда от мононенаситени мазнини и калций. Ако се изкушавате да си хапнете картофки на фритюрник, панирани зеленчуци, сирена или мръвки в богато количество мазнина, то най-вероятно наистина имате нужда от мазнини. Но тук не става въпрос за рафинираните и хидрогенирани олиа, а за полезните им алтернативи. Хрумвало ли ви е да опитате печена риба вместо пържен картоф? Изненадващо, ще усетите почти идентична ситост. Друг вариант е да отговорите на този тип глад с авокадо и дори лъжица ленено семе, тахан, студено пресован зехтин, олио от гроздови семки или орехи. Тялото просто губи естественото омазняване, от което има нужда. Най-вероятно вече го забелязвате по сухотата на кожата и скалпа на главата, които се появяват още преди глада за пържено. Но не се подвеждайте да задълбочите проблема, посягайки към фаст фууд... колкото и да ви се иска за момента.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Преживяването на глада са негативните емоции

Гневът, толерантността и нивото на удоволствие са пряко зависими от усещането за глад.   виж още »

Полезни алтернативи на фуболните мезета

Направете картофите печени, заменете бирения фъстък с нахут и изберете фурната пред тигана.   виж още »

Да надвием с хитрост среднощния глад

Какво да правим когато гладът не ни дава мира в леглото. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта