Регистрация

В средата на май берем листа живовляк

11 May 2022   /   nina123   /   Видяна: 1222
В средата на май берем листа живовляк

Билката живовляк заздравява рани, лекува белези и охлузвания, спира кървенето и има антисептичен ефект.

 

Живовлякът е позната на хората билка, сведения за чиито лечебни качества се откриват още 2500 г пр. Хр. В народната билкова аптека живовлякът има специално място и е обявен за едно от най-силните кръвосъсирващи, антибактериални, антисептични и дезинфекциращи свойства. Още от миналото майки и баби са търсели живовляк из поляните, за да наложат с листата му ожулените колена на децата. А раните заздравяват като на магия. И до днес страната ни щедро осигурява дом на огромни количества живовляк, които всяка година през май месец гордо се перчат с лечебните си сочни листа.

Какво представлява живовлякът? Наричат го още живовлек или жиловлек заради видимите жилки в листата му. Това е ниско многогодишно растение с месести жилави листа и плитко коренище. Ще го познаете при откъсване, защото жилите се разтягат и се оголват на мястото, където се подръпват. В България се срещат 15 вида от него, а в световен мащаб – над 250. Може да се използва като билка целогодишно, но когато листите му са най-свежи, съдържа най-много полезни вещества.

За какво се използва живовлякът? Според народната медицина растението действа в три основни насоки – за лечение на запек, за борба с хемороиди и за заздравяване на рани. С отвара от листа живовляк се налагат външните хемороиди или се прави промивка. За целта 10 г сушени листа се пускат в 100 мл вряща вода и кипят 5 минути. Ако пък целта е да се пребори хроничен запек, всеки ден се изпиват по 500 мл вода, в които са къкрили 10 грама сушени листа. Същият ефект се получава и при добавка на 2-3 пресни листа към салатата от листни зеленчуци.

Живовляк за заздравяване на наранявания. Това е най-широката употреба на билката. За щастие обикновено расте по поляни, в междублокови пространства, паркове и градинки. Хората имат достъп до него от началото на април до края на октомври, но не всеки знае как да се възползва от качествата му. Просто се откъсва най-свежото листо и с него се налага нараняването. Може леко да се зажули с нокът, за да освободи още повече от слузестите си лечебни вещества. Антисептичните му свойства спират възпаленията, а кръвосъсирващата му сила прекратява кървенето. Комплексът от витамини се активизира да подпомогне възстановяването на кожата, а минералите подхранват клетките  за бързо съвземане.

При какви наранявания се използва живовляк? Към листата може да се прибегне дори ако раната не е прясна. Вътрешно и външно в миналото билката е била използвана при ухапване от змия или насекоми, както и при кожни алергични реакции. Старите хора са налагали листата за заличаване на белези и са ги овръзвали около отоци, порязвания, синини от удряния. Мажели са краката си с тях против разширени вени.

Кога се бере живовляк? Най-подходящото време за събирането на листата е от средата до края на месец май, но при необходимост се предпочита използване на пресни пред сушени листове, ето защо брането не трябва да е количествено, а достатъчно да покрие нуждите през зимните месеци. Берат се най-едрите и сочни листа, откъсват се при границата със земята, защото стеблото също е богато на лечебни вещества. Сушат се около 45 дни в хладна стая и след това може да се накъсат или смелят, за да бъдат прибрани в тъмен стъклен съд.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

През април събираме пъпки от бреза като билка

Неразпуканите пъпки от бяла бреза лекуват бъбречни заболявания, регулират храносмилателната и отделителната система, грижат се за здравето на сърцето, виж още »

Билката Върбинка – наберете докато сте на разходка

Безценна билка с магически свойства лекува рани, заздравява имунитета и се грижи за женското спокойствие.   виж още »

Свойства и употреба на царицата на билките – шипката

За какво е полезен шипковият чай, как се прави вино и мармалад от шипки, кога се бере билката и как се съхранява - прочетете сега! виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта