Регистрация

Възрастен организъм и млечни продукти? Понякога трябва.

26 Feb 2020   /   nina123   /   Видяна: 1538
Възрастен организъм и млечни продукти? Понякога трябва.

Трябва ли да се консумират млечни продукти, за какво е полезно млякото и кой не бива да си позволява млечни храни?

 

Все повече хранителни теории и открития за здравословен начин на живот успяват да докажат, че консумацията на мляко и продукти, направени от него, не е препоръчителна (особено за честа употреба и в големи количества) за зрялото тяло. И докато децата (а и бозайниците въобще) се раждат с нуждата единствено от мляко като храна, то се оказва, че с течение на годините в тялото настъпва промяна. И полезната бяла течност бавно се превръща от здравословно в токсично питие.

 

Защо не трябва да се пие мляко? Експерти обясняват, че с напредване на възрастта млечните продукти стават все по-трудни за усвояване от тялото. Съдържащата се в тях лактоза пречи на цялостното усвояване на полезните вещества от храната. След 5-годишна възраст тази млечна захар предизвиква все по-голяма нетолерантност. Затова и повечето лактоалергични хора са над 25 години. Освен това калцият в млякото не се абсорбира, ами се натрупва в междуставното пространство, предизвиквайки калциев дефицит на самите кости. Но след като прочетете това, не бързайте да изхвърлите млякото и сиренето от хладилника, защото се оказва, че някои хора и особено жени трябва да консумират млечни продукти. Ето защо:

 

Млечните продукти повишават нивото на киселинност на кръвта. Това е познатото pH, което често се споменава при напитки и реклами на препарати за устна хигиена. Но тук говорим не за уста или стомах, а за самата кръв. Когато pH стойностите на кръвта спаднат, тя става с киселинен характер. Тези състояние се наблюдават по-често при хора в старша възраст. Съвсем леко изменение извън референтните стойности (7,35-7,45) повлиява значително оросяването.

 

Опасности от изключването на мляко от хранителния режим. Млечните продукти са едни от малкото храни, които повишават кръвното pH. Повечето храни го понижават, затова млека и сирена са важна част от диетата на здравия човек. При понижаване на киселинността на кръвта, тя се сгъстява. Това нарушава функциите на цялата кръвоносна система, натоварва сърцето, вените изпъкват. Рискът от инфаркт се повишава. Освен това органите не получават достатъчно количество кислород, защото пренасящата го кръв се движи по-бавно и по-трудно. След време е възможно да се появят проблеми с паметта, зрението, окапване на косата, цепене на ноктите. Първият признак е постоянното изстиване на крайниците. Затова ако не консумирате млечни храни и често сте със студени ръце и крака, обърнете внимание. Все още не е късно да се възстановите.

 

Полезно ли е млякото или не за възрастен организъм. Със сигурност не е добра идея да си го позволявате, ако имате лактозна непоносимост. Но и не е умна идея изведнъж да го спрете без оправдателна причина. Експертите препоръчват да си правите най-лесните възможни тестове – какво ще стане ако една седмица не консумирате млечни продукти и какво ще се случи, ако за седем дни ги застъпите основно в менюто си. Отчетете резултатите – тялото ви знае най-добре и ще ви го покаже. А ако сте над 30-годишна възраст като цяло не е добра идея да наблягате на млечни храни – те няма да донесат почти никакви дивиденти на организма ви. Едно млечно хранене на седмица е достатъчно. Оставете останалите дни за прочистване.

 

И още за млякото. Върлува разбирането, че нискомаслените млечни продукти са о-щадящи. Това е мит, който ще разбулим. Лактозата се съдържа предимно в най-воднистата част на млякото. Затова и най-често лактозните алергии се проявяват при консумация на нискомаслени кисели или пресни млека. В маслото лактозата е до голяма степен извадена. А ако си купите или направите домашно масло гхи, тогава лактоза почти не би имало в продукта. Но пък в него ще останат полезните за организма вещества.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Зареждаме тялото с витамин D в началото на зимата

През студените месеци дефицитът на витамин D причинява чупливост на костите, понижава имунитета и възпрепятства оздравяването от вируси и настинки. & виж още »

Топ храни със съдържание на калций

Млечните продукти, зърнените култури, листните зеленчуци, бадемите и семената гарантират здрави кости и предпазват от остеопороза.   виж още »

Млечни продукти с палмова мазнина масово тровят българина

Българите са погълнали 12 000 тона палмова мазнина само от млечни продукти през изминалата година. Нередности в етикети, състав и опаковка откриват ко виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта