Регистрация

Вредните страни на меда

10 May 2022   /   nina123   /   Видяна: 1120
Вредните страни на меда

Съществуват хора, за които медът е вреден и дори смъртоносен. Кой не трябва да яде мед и защо?

 

Медът е един от най-полезните продукти на Земята. Хората от незапомнени времена се наслаждават на уникалния му вкус и здравословни качества. Редица медици, диетолози и експерти по алтернативна медицина и здравословно хранене препоръчват изяждането на 1 ч.л. мед. Богат на витамини и минерали, сладък и апетитен, той се грижи за цялото тяло, поддържа здравето, младостта, устойчивостта и силата. Но за съжаление този магически по своите качества пчелен продукт е противопоказен за някои групи хора.

За кои хора е вреден медът и кои хора не трябва да ядат мед? Проучване, публикувано в International Journal of Research and Review обособява групите, които не трябва да консумират изобщо пчелният еликсир или да бъдат особено внимателни към него. Това са малки деца до 2-годишна възраст, хора с ботулинова непоносимост, диабетици и страдащи от стомашни или чернодробни проблеми.

Вижте рецептата, по която си сготвихме медени пилешки крилца у дома.

Защо малките деца не трябва да ядат мед? В меда се съдържа т.нар. ботулинов токсин. Той е безвреден за пораснал индивид, но крехкото детско тяло може да развие тежки алергични реакции и натравяния от него. Педиатри съветват родителите да не черпят с мед детето си докато не навърши заветните 2 годинки. А след това да тестват за алергични реакции с по няколко близвания на ден. Отделно има хора, които и на старша възраст развиват ботулинова непоносимост. Симптомите може да са толкова тежки, че да причинят летален край. Ето защо медът се счита за един от най-силните хранителни алергени.

Ето рецепта за базов меден дресинг за салати с горчица.

Фруктозата в меда е вредна за диабетици и хора със заболяване на черния дроб. Фруктозата представлява около 40% от общото количество пчелен мед и по своята същност е прост въглехидрат. Известна още под името плодова захар, тя има висок гликимичен индекс и рязко и бързо покачва нивата на кръвната захар. Освен това като представител на семейство захари, тя се обработва от черния дроб. В случаите, когато той е болен или не функционира добре, фруктозата може да причини свръхнатоварване и да го унищожи. Както всяка друга захар и тя разваля зъбите. Ето защо след консумация на мед устата се оплаква обилно с вода и НЕ се мие с четка.

Рецепта за кисело мляко с мед и семена за полезен старт на деня.

Медът дразни стомаха. Вероятно, ако сте хапвали мед на болен стомах, сами сте стигнали до този извод. Мнозина, които си правят пречистване с мед на гладно, споделят, че след това усещат киселини, парене и дискомфорт. Колкото и да е полезен на празен стомах, медът е силно агресивен към съединителната тъкан, покриваща вътрешните органи. Този факт трябва да се има предвид от хората със стомашни заболявания. Особено силно дразни, ако се приема на гладно.

Медът замества част от захарта в любимата ми рецепта за домашни меденки.

Колко мед може да се яде на ден? Според експертите качествата на този продукт могат да се разгърнат в пълен потенциал, ако децата хапват по ½ ч.л. мед на ден, а възрастните – между 1 ч.л. и 1 с.л. дневно. Дори и хора от изброените по-горе рискови групи могат да си позволяват мед в малки количества (без ботулиново застрашената група), стига да е комбиниран с някакъв протеин като месо или с мазнина като маслото например. Все пак реките от мед и масло са бленувани фолклорни образи в България. Може би не е случайно.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за познаване на истинския мед

Как ни лъжат за качеството на меда и как можем да финтираме некоректните търговци. виж още »

Апитерапия за имунитет през зимата

Биоимуностимулатор с пчелни продукти дарява на тялото природен букет от всички необходими съставки. виж още »

Проф. Мермерски: Чесън, лимони и мед лекуват хипертония

Специалистът по правилно хранене и лечебни храни – Проф. Христо Мермерски създаде рецепта за сваляне на високото кръвно и намаляване на риска от виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта