Регистрация

Видове пластмаса и как да разпознаем коя опаковка е вредна за здравето

22 Aug 2015   /   nina123   /   Видяна: 30992
Видове пластмаса и как да разпознаем коя опаковка е вредна за здравето

Маркерите върху пластмасовите опаковки показват вида плстмаса и чрез тях лесно можем да се ориентираме кои опаковки и продукти са за препоръчителна еднократна употреба.

Замисляли ли сте се колко много пластмаса използваме ежедневно – предимно в домакинството? Замисляли ли сте се също, че тя доказано вреди на здравето и може да причини хормонален дисбаланс особено при невръстните членове на семейството, чиито организъм е много по-податлив на вредното влияние на широкоразпорстранените опаковки. Тук става въпрос не само за шишетата от минерална вода. Достатъчно е да отворите хладилника и ще откриете, че в пластмаса отпочиват повечето сосове и течни овкусители, киселото мляко, саламуреното сирене. Пластмасови са опаковките на яйцата, кутийте за съхранение на плодове, зеленчуци и меса, дори голяма част от боксовете, в които се опакова недоизядената храна от ресторантите (особено китайските) за вкъщи.

В съвременния живот е трудно и дори невъзможно да живеем без досег с пластмаса, но можем поне малко да предпазим здравето си и това на близките хора, като проявим внимание към опаковъчните материали - не нагряваме опасните от тях и не ползваме повторно онези, които са предвидени за еднократна употреба. Ето какви са видовете пластмаса в домакинството и как да разпознаваме кой от тях е много вреден и кои не оказват влияние върху здравето.

Най-важното – на всяка пластмасова опаковка или предмет, изработен от този материал, ще намерите щампа, представляваща триъгълник, в който е написан номер от 1 до 7. Именно тази цифра е показателят за използвания тип пластмаса. Ето и какво означават номерата на различните пластмаси:

1. Пластмасите PET или PETE – полиетилен терефталат, обозначени с номер 1 са най-често използвани при вредна пластмаса от типа ПЕТ ПЕТЕпродажба на напитки. Убедете се сами – минералната вода, бирата, безалкохолните и някои вина дори задължително са прибрани от производителя в РЕТ. Ето какво е важно да знаете за него – ТЕЗИ ШИШЕТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СА САМО ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА. Установено е, че те съдържат естрогено имитиращи химикали, които се натрупват в организма и предизвикват полови смущения. РЕТ-полиетилените са меки и порести, а през порите им се отделят вредните вещества. Затова дори и производителите предупреждават, че опаковки от тип 1 се използват само веднъж и след това е добре да се изхвърлят за рециклиране. Те не са подходящи за измиване, защото порите им попиват препарата, а на свой ред след това отделят токсини, които насищат храната или напитката. Колкото по-стара е тази бутилка, толкова повече вредни за тялото вещества отделя, а те се натрупват в организма и един ден просто достигат количества, които вече оказват негативно и необратимо влияние върху здравето. Важно е също да се спомене, че отделянето на естрогеноподобните химикали се засилва освен с времето и с повишаване на температурата.

2. HDPE или PEHD – полиетилен с висока плътност е една от считаните за най-безвредни пластмаси. Тяполезна пластмаса от вида ХДПЕ може да бъде използвана многократно и да се почиства с миещи препарати за съдове. Устойчива е и на термовлияние, а най-често може да бъде видяна в опаковки на течни сосове и производството на съдове за хранене за многократна употреба. Заради сравнително високата си точка на кипене за полиетилен, този вид се употребява дори при производството на тръби, дограма, паркети и пластмасови имитации на дърво. Проверка на kulinarno.bg откри, че един от водещите български производители на сосове използва опаковки за продуктите си от този вид.

3. PVC - поливинил хлорид. Него доста рядко ще намерите под формата на опаковка запластмаса която не трябва да се нагрява хранителен продукт, тъй като Е ДОКАЗАНО СИЛНО ВРЕДЕН И КАНЦЕРОГЕНЕН ПРИ НАГРЯВАНЕ. Това, че не е широко разпространен, не бива да успокоява мнителността ви, защото не е забранен за употреба в хранителната индустрия и за съжаление все още някой продукти си лягат удобно в отровните кутишки. Освен това, дори и да не намерите тази пластмаса в директен досег с храната ви, ще видите, че голяма част от козметичните ви продукти са прибрани именно в PVC. А сега обърнете внимание на шампоана, пастата и четката за зъби и любимия крем за лице и ръце, с който не се разделяте. За съжаление вредните молекули от ПВЦ-то отново намират как да попаднат в тялото.

4. PELD или LDPE, наричан лоу денсити полиетилен (low density polyethylene). Това са най-често торбичките за храна, домакинското пластмаса за изработка на пликове за хранафолио и някои меки бутилки за напитки или препарати. Няма доказано вредно въздействие върху здравето на този вид пластмаса, но тя е нестабилна и мека, заради което не се е наложила като надежден опаковъчен продукт.

5. РР – полипропилен – това е друг сравнително безвреден тип пластмаса, от който се изработват полипропилен за опаковкиедна голяма част от бебешките и детските съдове за хранене. Подходяща за многократна употреба и устойчива на парна стерилизация, тя се налага като една от най-висококачествените пластмаси.

6. PS – полистирен. Сещате ли се за онзи странен, наподобяващ стиропор материал, от пластмасови кутии от стиролкойто са направени кутийте за храна в китайските ресторанти и някои чашки за кафе. Ами да – точно този стиропор е пластмаса от вид 6. Общо взето, колкото мека и лека е тази материя, толкова е и вредна, особено при нагряване. Голяма грешка е да сложите тази пластмаса директно в микровълновата фурна, за да притоплите ястието, с идеята да не цапате допълнително панички. В този момент вашата храна вече се насища с изкуствени хормони и канцерогенни вещества. Същото се случва и с кафето, което попада вряло в чашката. В световен мащаб това е най-използваната опаковка за кисели млека и други продукти, които се съхраняват в хладна среда. Защото в случая с полистирена наистина температурата е катализатор при отделянето на вредните емисии.

7. О или OTHERS – името е обединяващо за рециклираните пластмаси, които не могат да гарантират с рециклирана пластмаса в хранителната веригаточност процентното съдържание на гореизброените 6 вида в себе си. Затова винаги имайте едно на ум – използвайки този материал от гледна точка на екологичност в намеренията, вие тровите своето собствено тяло. Доказано е, че О отделя голямо количество хормоноподобни и канцерогенни вещества, затова е добре да се използва далеч от хранителната индустрия.

За съжаление обаче все още няма норми, които да забранят вредните видове пластмаса в досег с храната, затова отговорността да защитаваме себе си и близките е в наши ръце. Също така наш дълг е да се грижим за природата, а пластмасата е един от глобалните замърсители на почвата, водата и въздуха. Затова дали бъдещето е в адекватното рециклиране на този продукт или пък намирането на негов заместител?

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как да се спасим от пластмасата в храната?

От какви вещества в пластмасата да се пазим и как да се спасяваме от поглъщането на пластмаса в ежедневието?   виж още »

Поглъщаме пластмаса и от хартиените чашки за кафе

Само за четвърт час престой на топлата течност в чашата, в напитката плуват около 10 млрд субмикронни частици.   виж още »

Колко е вредно пилешкото в хранителната верига

Птичето месо в широката хранителна верига носи повече негативи на тялото и здравето, отколкото блага. Затова не прекалявайте с богатата на протеин мръ виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта