Регистрация

БЧК – Какво да не ядем и пием през жегите

29 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 3933
БЧК – Какво да не ядем и пием през жегите

Противно на обществените нагласи, оказва се, че бирата и сладоледът са „убийци“ в горещото време.

Във връзка с жегите, които в последните три дни изпотяват мало и голямо навред по страната и са причина за десетките топлинни удари, регистрирани само за няколко дни, от Българския Червен кръст (БЧК) решиха още веднъж да напомнят на твърдоглавите Бай-Ганьовци да не пренебрегват горещината и как да се хранят, без да застрашават здравето и живота си по нелеп начин или чрез незнание.

За начало от БЧК в изявление до медиите от 29.07.2013 забраниха двата най-емблематични хранителни консуматива за лятото – сладоледа и бирата. Експертите обясняват, че усещането за разхлаждане, което носи газираната нискоалкохолна напитка, обявена за хранителна добавка, е лъжливо. Същото важи и за ледените изкушения, особено любими на децата. Те стресират тялото с разликата между температурата на околната среда и своята собствена, поставяйки го в екстремални условия.

Друг народен адет, от който ще трябва да се откажем в името на здравето е всякакъв алкохол. Той е силен диоритик и изсмуква водата от организма, а точно в жегите дори и началната фаза на дехидратация е опасна и може да доведе до сериозни последици. Затова освен бирата в края на работния ден, ще трябва да спрем спътника на свежата и вкусна салаткаракийката, а и да не става дума за любимото, но много опасно за хората с високо кръвно вино, което увеличава риска от сърдечни проблеми и дори инфаркт.

От БЧК предупреждават да не забравяме да пием вода, като нейният минимум за възрастен човек е 2 литра на ден. Специалистите съветват да не се изчаква усещането за жажда, а да се приема периодично на порции. За хората с високо кръвно налягане е добре да си правят хладни компреси с нея или да мокрят лицата си. Именно към тях е насочен и съвета да не си позволяват консумацията на мазни меса и пържени храни, да се стараят да не стоят на пряка слънчева светлина между 10:00 и 17:00 часа, както и да носят леки и широки дрехи.

От организацията обясняват, че ни очакват още критично горещи дни през лятото, в които е добре да се придържаме към съветите на специалистите. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Примерно меню за жегите – изберете вашия вариант

Три основни и две междинни хранения спират потенето и намаляват дискомфорта в горещото време.   виж още »

Да понижим кръвното в жегите

Пийнете айрянче, вода с лимон и чай на стайна температура, за да не чувате пулса си в ушите и да няма кръвотечение от носа.   виж още »

Хладна вода бори морното време

Вода, с малко по-ниска температура от стайната, тонизира тялото в жегите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта