Регистрация

Библейската диета се възражда в принципите на модерното полезно хранене

14 May 2018   /   nina123   /   Видяна: 2425
Библейската диета се възражда в принципите на модерното полезно хранене

Яденето на семена, пълнозърнести хлябове, морски деликатеси и умерено количество месо, както и задължителното присъствие на вино на трапезата ни правят по-здрави и доближават до Бога.

 

Оцеляват най-адаптивните – тази истина е доказана от еволюцията, която запазва само онези видове от флората и фауната, които успяват да се адаптират към непрестанно променящите се условия на планетата. Човекът – като представител на интелигентния вид – открива и доказва тази взаимовръзка, затова ежегодно променя хранителите си навици с цел да се адаптира към промените в качеството и вида на храната, да я превърне от свой поробител, в свой спасител.

 

Но оказва се, че днес е епохата, в която човечеството най-накрая трябва да превърне в модерни хранителните завети от миналото. Постепенно принципите на т.нар Библейска диета се възраждат като тенденции на здравословното хранене. Ето какво е общото между модерната трапеза за здраве и храните, които са били сервирани преди 2000 години.

 

1. Месо се яде само по празници. Ако до преди век хората усилено се стараеха да има мръвка всеки ден в поне едно основно ястие, днес учените вече обясняват, че месата товарят излишно организма и го затлачват. Затова на тях трябва да се гледа като на празнична храна. Флекситарианството (философско течение на модерното хранене, при което месо се яде само на празниците, които задължават неговата консумация) е съществувало още от древността. Коленето и готвенето на обредни животни на определни дни в годината е давала на тялото нужния месен протеин, без да го товари излишно.

 

2. Пълнозърнести хлябове от алтернативни брашна. Ако днес този продукт се намира само по щандовете за полезни храни, то по времето на Исус Христос направата на печива от смлени, предварително накиснати във вода зърна, е било считано за ежедневна храна. Тогава от затлъстяване са страдали около 3% от хората, но за сметка на това днес човечеството яде бял хляб и 35% от него са затлъстели, а още 25% са в критичната графа. По-слаби и фини са онези нации, които правят хляба си от цели семена и нелющени зърна на екологично чисти реколти.

 

3. Виното се грижи за здраво сърце. Ако едната мода днес са клубовете за анонимни алкохолици, то сравнително равен по брой на тях хора са почитателите на бакхусовия елексир. Ако човек умее да пие с мярка и наслада, доказано е, че виното ще се погрижи за адекватната сърдечна и умствена функция, ще стопли духа и тялото и ще поддържа имунитета и здравето устойчиви. Все пак Христос е говорил за чаша вино с вечерята, а не за шише или бъчва.

 

4. Морските дарове са идеална алтернатива на мръвката. За да изпие все пак човек чаша вино и дори и само да се зареди с балансирано количество въглехидрати и белтъчини от животински произход, се нуждае да хапне плът. Но това не бива да е свинята, агнето, кокошката, които са ритуални животни. Ежедневния им заместител са рибата и морските деликатеси. Все пак Исус раздал на гладните юдеи именно ръжен хляб и риба.

 

5. Маслините – изключителен източник на полезни мазнини. В Библията маслиновите клонки са символ на мира, но маслините присъстват в почти всяко хранене на израелтяните. Днес техните качества се преоткриват както за направата на алтернативни мазнини за готвене и подправяне на салата, така и за директна консумация. Богати на омега 3-мастни киселини и носители на полезни калории, малките костилчести хапки са уникален избор на хората, решили да се хранят природосъобразно и да поддържат стройна фигура и здравословно тегло чрез подбора на менюто си.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кои са модерните храни през 2022 г

Хранителната тенденция е насочена към хапването на повече зеленчуци, био продукти и загърбване на вредните хранителни навици.   виж още »

Авокадото – актуална мода в световната кулинария

Авокадото се връзва еднакво добре като добавка и в сладки, и в солени ястия и носи множество ползи на организма.   виж още »

Диета с тиквички и патладжан за съвършено тяло

Печените зеленчуци топят мазнините и се превръщат в нискокалорични и здравословни летни ястия. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта