Регистрация

Алкохолът удря по-силно веганите

13 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 2044
Алкохолът удря по-силно веганите

Хората, които не консумират животински продукти, страдат от по-тежък махмурлук.

Не е тайна, че ако не искате дискомфортът от снощното препиване да ви връхлети с пълна сила, е добре да подложите и храна към съдържанието на чашката. (Кои са най-благоприятните продукти за съчетаване с алкохолни питиета – ВИЖТЕ ТУК) Но вида на ястието, с което ще мезите също има значение, доказват холандски изследователи, цитирани от Journal of Clinical Medicine. Явно думата „мезе“, асоциираща месото като храна, не е случайна в родния език. Защо – обяснява холандският експеримент.

 

Първи етап от експеримента. На трапеза са събрани 13 доброволци, които да хапват и пийват еднакво количество от идентично меню. На сутринта всеки от контролната група оценява симптомите на махмурлук, които усеща – световъртеж, гадене, болки в главата, чувствителност към звук и светлина, сърцебиене, обща отпадналост, жажда и пресъхналост на устата, като ги отбелязва по сила в скала от едно до пет. Освен това на всеки от доброволците е направена кръвен тест, за да се изследват дефицитите в тялото.

 

Изводи от първи етап на опита. Оказва се, че хората, които най-силно се оплакват от гадене и повръщане са със занижени нива на цинк. Общата отпадналост, сърцебиенето и сухотата пък са най-осезаеми при пиячите, при които се отчитат ниски нива на витамин В3 (никотинова киселина – не се лъжете, че можете да си я набавите с тютюнопушене).

 

Втори етап от експеримента. В него същите 13 доброволци са на вечеря на свободен принцип, в която присъства задължително алкохол. Всеки избира меню, което би желал да консумира с даден алкохол. После отчита пред изследователите какво е ял и пил. На сутринта отново са попълнени анкетните карти за симптомите и е повторена кръвната картина. Доказателствата пак са същите – елементът цинк и витамин В3 са ключови за силата на махмурлука. Но хората с този махмурлук са различни от първия етап. Защо?

 

Изводи от експеримента. По време на свободната консумация някои са заложили на богато и питателно меню, други – на скромна диетична вегетарианска и дори веганска вечеря. Тъй като цинкът и витамин В3 се съдържат предимно в продуктите от животински произход и особено в месото, онези, които са се лишили от тях, изпитват най-остро последствията от препиването. Оказва се, че алкохолът удря най-силно веганите!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кето храни борят алкохолната абстиненция

Бедните на глюкоза порции правят по-лесно отказването от алкохола.   виж още »

Плодове, които може и да не са веган

Плодове, които не са веган и някои растителни храни, които не са вегански заради процеса на производството си.   виж още »

Как алкохолът ни окуражава

Консумацията на алкохол не пречи на мисловната дейност, просто ни прави куражлии и непукисти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта