Регистрация

Алергиите към ядки са нелечими

11 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 1526
Алергиите към ядки са нелечими

Дори и за момент организмът да е способен да понесе фъстъците като храна, на следващ етап отново ще реагира остро срещу тяхното приемане.

 

Не съществува статистика, която да обясни какъв процент от българите са алергични към ядки, но проучване, проведено за населението на Обединеното Кралство показва, че един на всеки 50 поданици проявява в различна степен алергична реакция. Сред най-често срещаните непоносимости към ядки, са тези към фъстъци. Открива се взаимовръзка според която хората, проявяващи алергични симптоми към фъстъци не могат да консумират и други ядки, но понякога алергията се ограничава само до евтиното и любимо растение от семейство бобови.

 

Какво представлява алергията от фъстъци? Това е непоносимост на организма към апетитната ядка. Може да бъде в доста леки форми, предизвикващи поява на малки и краткотрайни обриви, изсъхване на кожата, стомашни неразположения, подуване на езика, но може и да подейства на сърдечната дейност, да затрудни дишането и да доведе дори до смърт, особено ако се прекали с количеството. В повечето случаи алергията към фъстъци е просто неприятно дразнение, но изисква особено внимание.

 

Защо е опасна алергията от фъстъци? Независимо колко остро реагира тялото, главната опасност при тази непоносимост се крие в честата употреба на фъстъци в храните. Те се откриват в повечето сладкиши под формата на добавка в брашната или кремовете, попадат в различни печива и тестени изделия, в сосове за основни ястия, дресинги и добавки за салати. Общо взето фъстъкът може да е навсякъде, затова и възможността да съществува в даден продукт под някаква форма се обозначава задължително на опаковката. Ако алергичният не е изключително внимателен, може да пострада поради незнание.

 

Как се лекува алергия от фъстъци? Според британски изследвания, описани от БГНЕС, идеята на медиците била да вкарват в алергичния организъм по малко количество от ядката редовно, провокирайки имунната система да си изгради антитела към фъстъка. Този метод е известен при лечението на други алергични реакции, затова експертите преценили, че има шанс да даде резултат и за проблемната ядка.

 

Алергията от фъстъци не се лекува! За съжаление обаче опитите на учените не дали резултат. Група от алергични хора била подлагана на ежедневен минимален прием на фъстъци и развила частична устойчивост към ядката, но щом се пропусне дори и един ден провокация на имунната система, всички постигнати резултати сякаш се нулират. Затова е рисково да се даде гаранция за лечение на проблема. Учените са изправени пред една от нерешимите здравословни загадки, за която трябва да се търси нов тип действия.

 

А докато бъде намерен начин да се справят алергичните хора трайно с проблема си, всеки попадащ в рисковата група трябва много внимателно да следи какво лапва. Защото рискът е вкусната хапка, поставена в устата без проверка, да бъде последната...

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пролетни растения срещу пролетни алергии

Коприва, моркови, пресен лук и киселец потискат алергиите.   виж още »

Киселото мляко пази децата от алергии

Бебетата, хранени ежедневно с кисело мляко, развиват 70% по-малко алергии и кожни проблеми от връстниците си, които са хапвали кисело мляко рядко. &n виж още »

Признаци за глутенова непоносимост

Как да разбера дали имам алергия към глутен? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта