Мока торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 ч брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
2 жълтъка, леко разбити
1/2 ч студена вода
1 ч.л. кора от портокал
3/4 ч захар
2 белтъка, разбити на сняг
1 с.л. портокалов сок
2 с.л. захар
За шоколадовия крем
3 жълтъка
1 ч захар
1/2 ч.л. винен камък
1/2 ч вода
225 г несолено масло
225 г зеленчукова мазнина
450 г сладък шоколад
2 с.л. разтворимо кафе
2 с.л. тъмен ром
Щипка сол
За блата: Пресейте заедно брашното, солта и бакпулвера 3 пъти. Заделете. С електрически миксер разбийте жълтъците и 3/4 чаша захар в продължение на 5 минути. Постепенно добавете брашното. Разбийте белтъците на сняг. Добавете 2 с.л. захар. Обединете с брашнената смес. Изсипете сместа равномерно в 2 добре намазани алуминиеви кръгли тави с диаметър 20 см. Пече се на 180 градуса в продължение на 25 минути. В малка тенджера, сложете портокаловия сок да заври с 2 супени лъжици захар. Полейте тортата със сместа. Оставете да се охлади и извадете от тавичките. Намажете с крема по средата и отгоре. За шоколадовия крем: Разбийте жълтъците до побеляване. Сложете водата, захарта и винения камък в тенджера и варете до сгъстяване. Сваля се от огъня и се добавя кафето. Бавно налейте горещия (неврящ) сироп над жълтъците, като разбивате постоянно; продължете да биете, докато се сгъсти и охлади. Постепенно добавете маслото и мазнината и разбийте, докато сместа е напълно гладка. Смесете с разтопения шоколад. Разбийте отново.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ