Регистрация

Зелени чушки с яйце и сирене

Автор:
yasen
|
Дата:
16 May
|
Видяна:
1150
Оцени рецептата

Ако пък сега не е времето за безмесни пълнени чушки вместо тежка вечеря с месища, то няма кога! Това си мислех и направих любима рецепта от детството. Сезонна, вкусна и лека, това е идеалната семейна вечеря. Съветвам да си вземете зелени чушки, защото червените имат по-сладникав вкус и не хармонират така доре с този вид плънка. Те са си повече за месце.

Не мога да дам и точен брой на чушките, защото едни са камбанести с много пространство, други са с по-оскъдно "коремче", но знайте, че ако плънката ви изглежда достатъчна за 10 чушки, значи ще стигне за не повече от 7. Така че - преценете сами или си вземете чушки да има, пък ако останат - на другия ден ще си резнете една салата.

Необходими продукти:

зелени чушки (приблизително 12 бр. за една малка тавичка)

5 яйца

800 г сирене

чубрица

лют пипер

4-5 домата (зависи от големината)

2 с.л. олио

 

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата без да се престаравате в купа и отгоре натрошете сиренето. Овкусете с чубрица и по желание с лют пипер. Можете да сложите вместо него сладък червен. Разбъркайте добре сместа и не яжте от нея - предвидена е за друго. Обелете два от доматите и ги наситнете. Отцедете локвата под тях и останалата част добавете при плънката. Размешайте повторно. Пак се опитайте да не ядете в суров вариант. Особено яйцата са опасни несготвени.

Чушките измийте много добре. Можете да ги накиснете във вода с малко сода за 30-тина минути, за да си пуснат химикалите. После "избушете" (както казва баба) или преведено - опитайте се да извадите само чепката и семките без да ги спрасквате. Ако имате уред за това, сте блажени. А иначе се прави или с натискане на дръжката навътре, или с изрязване с нож. Бръкнете с пръсти в чушката и извадете останалите семки - на никой не са приятни в ястие.

Намазнете тавата с 1 с.л. олио. Отгоре подредете резени домати на шайби. После започнете да пълните чушките без да ги преливате. Запушете всяка чушка най-отгоре с парче домат. Редете в тавата като ги застъпвате, за да не избягат. Затова е добре да е по-малка тавата.

Сгорещете фурната на 180 градуса и свалете решеката една идея по-долу от средата. Бутнете тавичката вътре и печете докато най-горната част на чушките не започне да потъмнява стабилно. Извадете и изчакайте да починат 3-4 минути. Чак после яжте.





Виж още от категория "Вегетариански"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта