Пролетна яхния със зеленчуци
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
3 средно големи стръка праз, само бялата част, нарязани на филийки
2 големи артишока, нарязани
Сокът на 2 лимона
340 г бакла
450 г пресни аспержи
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин
5 малки скилидки чесън, небелен
Сол
1 1/2 ч вода
6 малки репи, разполовени и обелени
6 малки моркова - обелени и разполовени надлъжно
450 г пресен грах в шушулка
Допълнително масло; на вкус
Нарязани пресни билки като магданоз, мащерка, босилек, риган
Черен пипер, прясно смлян
Сложете вода в голяма тенджера и оставете да заври, добавете баклата и варете за около 1 минута. Извадете шушулките и ги сложете в купа със студена вода, като запазите водата от готвенето. Извадете баклата от шушулките и заделете. Подрежете краищата на аспержите. Загрейте маслото и зехтина в голям тиган. Добавете праза, ябълките, чесъна и посолете леко. Разбъркайте всичко с маслото и изстискайте сока от втория лимон над всичко. Гответе в продължение на няколко минути, след това добавете водата. Варете, частично покрито, за около 15 минути или докато артишокът омекне, но все още е малко твърд. Върнете водата, използвана за варене на баклата на котлона и оставете да заври. Отделно бланширайте ряпата, морковите и аспержите и ги добавете към задушените зеленчуци заедно с пресния грах. Варете внимателно, докато всички зеленчуци омекнат и течността се редуцира до сироп. Опитайте на вкус за сол. При разбъркване се добавят допълнителното масло и билките и се подправя с черен пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ