Тарикатско доматено мезе
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
3 розови домата
2/3 ч.л. морска сол
щипка лют пипер
6 скилидки чесън
връзка пресен магданоз
2 с.л. зехтин
сирене по желание
Начин на приготвяне:
Тази салата е идеална за чаша ракийка в края на лятото, когато доматите са най-вкусни и сочни. Намерете си именно такива. Следва да ги обелите и нарежете на парчета. В хаванче изсипете морската сол и добавете обелените и разполовени скилидки чесън. Счукайте докато се получи паста. Към нея добавете много ситно нарязаните листа от магданоза и счукайте отново. Получава се нещо като българско магданозено песто. Опикантете го бегло с щипка лют пипер или чили на прах. Идеята е лютивината да не се усеща в салатата, но да служи като активатор на апетита. След това добавете и зехтина и разбъркайте. Ако се притеснявате, че хаванчето ще попие мазнина, прехвърлете съдържанието му в малка керамична купичка и тогава сипете зехтина.
С получената паста овкусете доматите. Отгоре можете да натрошите сирене по желание. Аз лично предпочитам това мезе без сирене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ