Шоколадово-малинова торта с бадеми
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1/2 ч бланширани бадеми, леко препечени
60 г неподсладен шоколад, натрошен
2 с.л. несолено масло
2 големи яйца
1 ч захар
1 с.л. малиново бренди
3/4 ч брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч малини
За глазурата: 1/3 ч конфитюр от малини
1 с.л. захар
За крема: 1/4 ч пълномаслена сметана
170 г горчиво-сладък шоколад, натрошен
Лимонови листа, за украса
Малини, за украса
Смелете бадемите в блендер, до консистенцията на масло. Заделете. Разтопете шоколада и маслото на водна баня, като се разбърква до гладкост. Отстранете от огъня. В голяма купа с електрически миксер разбийте яйцата до побеляване, добавете захарта постепенно и разбийте, докато сместа е много гъста и бледа. Добавете шоколадовата смес, брендито и бадемовото масло и разбийте, докато се съчетаят добре. Пресейте брашното, бакпулвера и солта в купата. Разбийте, докато са добре смесени. Внимателно добавете 1 ч малини. Изсипете сместа равномерно в кръгла форма с разглабящи се стени, с диаметър 21 см. Пече се в средата на предварително загрята на 180С фурна за 40-45 минути или докато клечка за зъби излезе чиста. Оставете да се охлади в съда и махнете стените му. В малка тенджера, смесете конфитюра и захарта, оставете да заври, като се разбърква и варете, като разбърквате, в продължение на 3 минути. Прокарайте конфитюра през фино сито в купа. Обърнете изпечения блат в чиния и махнете дъното на съда. Намажете с глазурата отгоре и отстрани. Оставете тортата да престои на стайна температура в продължение на 2 часа или докато глазурата стегне. В голяма тенджера, сложете сметаната само да заври и отстранете от огъня. Прибавете шоколада, като се разбърква, докато сместа е гладка, а след това оставете да се охлади за около 3 минути. Изсипете крема върху тортата, като заглаждате с шпатула и оставите излишния крем да се стече по стените. Оставете да престои около час. Прехвърлете внимателно в чиния за сервиране и поднесете. Украсете с допълнително малини и лимонови листа. Поднесете с допълнително малини и лимонови листа за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ