Телешка яхния с карфиол
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1,3 кг телешко филе
1 средно голяма глава лук; разполовена
2 стръка целина, разполовени
1 средно голям морков; разполовен
6 ч пилешки бульон
1/2 ч.л. сол (или на вкус)
1/2 ч.л. зърна черен пипер
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 лимон
5 с.л. несолено масло
5 с.л. брашно
2 1/2 ч карфиол (нарязан на розички)
3/4 ч заквасена сметана
Смесете телешкото и 4 чаши бульон в 5-литрова тежка тенджера на силен огън. Покрийте с капак и оставете да заври. Отстранете пяната, която излиза на повърхността, след това добавете останалите две чаши бульон, лука, целината, морковите, солта, черния пипер, индийското орехче и лимона. Намалете огъня до слаб и оставете да къкри в продължение на 1 1/4 часа или докато месото е много крехко. Междувременно разтопете маслото в тенджера на слаб огън и прибавете брашното при непрекъснато разбъркване. Гответе, като разбърквате, 2 минути и отстранете от огъня. Заделете, докато месото се сготви. Когато месото е готово, го извадете от течността, с помощта на решетъчна лъжица. Върнете сместа с масло и брашно на котлона на средно-слаб огън и прецедете течността от готвенето в нея, като разбърквате енергично с телена бъркалка. Гответе, като разбърквате, докато се сгъсти, в продължение на 3 - 5 минути. Добавете карфиола и продължете да готвите още 15 минути. Отстранявайте изплувалата на повърхността пяна. Преди сервиране, добавете телешкото при карфиола и соса и сгорещете. Поставете заквасената сметана в купа, прибавете 1/2 чаша лют сос, след това добавете тази смес в яхнията. Изсипете яхнията в чиния за сервиране и гарнирайте с оризов пилаф с или сварени спагети с масло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ