Регистрация

Родопски пататник с билки и сирене

Автор:
lubo
|
Дата:
25 Nov
|
Видяна:
824
Оцени рецептата

Необходими продукти:

5 картофа (около 500 г общо)

6 точени кори

50 г масло + още 10 за кората

200 г бяло сирене + още 50 г за кората

1/3 ч.л. сода

1 яйце

сол

чубрица

сминдух

мащерка

магданоз - пресен

Начин на приготвяне:

Маслото разтопете на водна баня. Намазнете с него дъното и стените на тава. Сложете едната кора на дъното, като се постараете да покрива и част от стените, намажете с малко масълце, сложете втора, намажете пак и захлупете с трета. Картофите рендосайте на едро ренде. Взимайте с ръка от рендосаните картофи и поръсете върху кората. Сложете сол и малко от содата, подправки (без магданоз) част от сиренето, поръсете още картофи и още сода и сирене. Така до изчерпване на картофеното количество и сиренето. Картофите трябва да се разпределят на пръхкав въздушен пласт.

Разбийте яйцето много добре, заделете си от него 1 с.л. за намазване на крайната кора, а с останалото покапете равномерно картофите. Покапете и с маслото. След това захлупете с една кора, намаслете, сложете втора, намаслете пак и захлупете с трета. Отгоре намажете с разбито яйце и съвесем малко масълце.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-тина минути. След изваждане веднага разпределете тънки резени масло по кората, натрошете бяло сирене, поръсете с чубрица щедро и украсете с листенца пресен магданоз. Поднесете докато е топло, но му дайте 5-6 минути след изваждането да почине.





Виж още от категория "Основни"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта