Регистрация

Домашно сладко от ягоди

Автор:
Надежда
|
Дата:
04 May
|
Видяна:
1012
Оцени рецептата

В тази рецепта давам количества, с които да си направите 1-2 бурканчета или да имате сладко колото за някоя пищна следобедна закуска с приятели или семейството. Можете да удвоите, утроите и т.н.количествата, за да си направите зимнина или да си гарантирате резерви за поне месец.

Необходими продукти:

1 кг ягоди

500 г зхар

1/2 или 1 цяла ампулва ванилова есенция

1 с.л. лимонови корички по желание

1/2 ч.л. лимонтозу

80 мл вода

 

Начин на приготвяне:

Ягодите измийте и почистете от зелените листенца. Ако сте си намерили дребни ягоди (което е по-красивия вариант), ги оставете цели. Ако се по-голеи, ги разрежете на 2-3 парчета всяка.

Изсипете захарта в тенджера и залейте с водата. Добавете ягодите и кипнете. Оставете да къкри за 1 час на умерен огън, като периодично в началото на готвенето отпенвате събиращата се пяна.

На 45-тата минута от варенето добавете ваниията и лимоновите корички (вместо тях можете да сложите портокалови или просто да пропуснете цитрусовия елемент).

След 1 час къкрене проверете дали сладкото има желаната от вас текстура. Ако се сгъстило, колкото го харесвате, добавете лимонтозуто и разбъркайте. След 5 минути махнете от огъня. Ако обаче още ви изглежда прекалено редички, подръжте 10-15 минути още на котлона и след това добавете лимонтозу.

Прехвърлете в бурканчета, като напълните максимално до горе. Завъртете капачките и обърнете бурканчетата надолу докато сладкото изстине.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта