Регистрация

Баница с агнешко

Автор:
margarita
|
Дата:
24 Mar
|
Видяна:
1172
Оцени рецептата

1 малко агнешко бутче, обезкостено, нарязано на малки кубчета, костите заделени

Сокът на 1 лимон

1/4 ч масло или олио

1 глава лук, нарязан

3 средно големи картофа - обелени и нарязани на кубчета

1 голям морков, нарязан на кубчета

3 ч сварен бял ориз, отцеден

2 с.л. доматено пюре

1 ч сирене фета, натрошено

1/2 ч наситнен пресен магданоз

2 стръка прясна мента, нарязана

1 ч.л. сушен риган

1 скилидка чесън, нарязан на филийки

1 ч.л. смляна канела

Кората на 1 портокал или лимон, нарязана на парчета

Сол и прясно смлян черен пипер

16 листа точени кори

6 с.л. масло или повече, разтопено

3 твърдо сварени яйца

 

Покрийте агнешките кости със студена вода. Покрийте и варете на слаб огън в продължение на 1 час. Прецедете, редуцирайте до 1 чаша и заделете. Поръсете кубчетата агнешко с лимоновия сок. Загрейте олиото или маслото в тиган, добавете лука и агнешкото и леко задушете месото от всички страни, докато лукът омекне, но без да покафенява. Сипете лука, агнешкото и соковете в голяма купа. Добавете нарязаните на кубчета картофи и моркови, ориза, доматеното пюре, сиренето, магданоза, ментата, ригана, чесъна, канелата, корите от плодове и подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Добавете достатъчно от запазения агнешки бульон за течност, докато баницата пече, след това разбъркайте с дървена лъжица. Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна тавичка. Разпределете 8 листа кори за баница, като мажете всеки с разтопено масло, така че да покрият хубаво дъното и стените. Изсипете плънката, като я разпределите равномерно с помощта на шпатула. Поставете яйцата на места отгоре и покрийте с останалите точени кори, като мажете с масло всяка. Навийте краищата с два пръста или вилица и намажете отгоре с масло. С помощта на остър нож, срежете горните 3 точени кори на квадратни или ромбоидни форми. Пече се в продължение на 40 до 50 минути в умерено бавна фурна (160С), като увеличите температурата до 180С по време на последните 10 минути. Извадете от фурната и охладете върху решетка за 15 мин. Извадете от фурната и охладете върху решетка за 15 мин. Нарежете на парчета и поднесете топло.





Виж още от категория "Агнешко"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта