Баница с агнешко
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 малко агнешко бутче, обезкостено, нарязано на малки кубчета, костите заделени
Сокът на 1 лимон
1/4 ч масло или олио
1 глава лук, нарязан
3 средно големи картофа - обелени и нарязани на кубчета
1 голям морков, нарязан на кубчета
3 ч сварен бял ориз, отцеден
2 с.л. доматено пюре
1 ч сирене фета, натрошено
1/2 ч наситнен пресен магданоз
2 стръка прясна мента, нарязана
1 ч.л. сушен риган
1 скилидка чесън, нарязан на филийки
1 ч.л. смляна канела
Кората на 1 портокал или лимон, нарязана на парчета
Сол и прясно смлян черен пипер
16 листа точени кори
6 с.л. масло или повече, разтопено
3 твърдо сварени яйца
Покрийте агнешките кости със студена вода. Покрийте и варете на слаб огън в продължение на 1 час. Прецедете, редуцирайте до 1 чаша и заделете. Поръсете кубчетата агнешко с лимоновия сок. Загрейте олиото или маслото в тиган, добавете лука и агнешкото и леко задушете месото от всички страни, докато лукът омекне, но без да покафенява. Сипете лука, агнешкото и соковете в голяма купа. Добавете нарязаните на кубчета картофи и моркови, ориза, доматеното пюре, сиренето, магданоза, ментата, ригана, чесъна, канелата, корите от плодове и подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Добавете достатъчно от запазения агнешки бульон за течност, докато баницата пече, след това разбъркайте с дървена лъжица. Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна тавичка. Разпределете 8 листа кори за баница, като мажете всеки с разтопено масло, така че да покрият хубаво дъното и стените. Изсипете плънката, като я разпределите равномерно с помощта на шпатула. Поставете яйцата на места отгоре и покрийте с останалите точени кори, като мажете с масло всяка. Навийте краищата с два пръста или вилица и намажете отгоре с масло. С помощта на остър нож, срежете горните 3 точени кори на квадратни или ромбоидни форми. Пече се в продължение на 40 до 50 минути в умерено бавна фурна (160С), като увеличите температурата до 180С по време на последните 10 минути. Извадете от фурната и охладете върху решетка за 15 мин. Извадете от фурната и охладете върху решетка за 15 мин. Нарежете на парчета и поднесете топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ